tiistai 19. elokuuta 2014

Täytetyt kesäkurpitsat ja alkava syksy


Syksy tekee väistämättä tuloaan. Vettä sataa ja illat pimenevät, vaikka kohtuullisen lämmin onneksi vielä onkin. Meillä varma syksyn merkki on myös miehen lisääntyvät harratusmenot: Huomenna alkaa sorsajahti ja sen kunniaksi saankin toimia loppuviikon yksinhuoltajana sekä kolmelle lapselle että tuolle koiranpennulle, joka ei vielä tänä vuonna metsälle pääse.

Tänään käytiin saattelemassa iskä metsästysmaastoihin ja kotiin tultua bongattiin ihana sateenkaari omasta pihasta käsin. Lapset olivat siitä todella innoissaan!


Toisaalta syksy tarkoittaa myös arkea ja arki ruuanlaittoa. Välillä innostuin ruuanlaitosta ja jaksoin testailla uusia reseptejä, mutta viime aikoina ruokalajien keksiminen perheelle ja kokkaaminen on ollut pakkopullaa. 

Anopilta saatiin reilu viikko sitten pari jättiläismäistä kesäkurpitsaa ja niiden myötä muistui mieleen resepti, joka on ollut käytössä viimeksi vuosia sitten: Täytetyt kesäkurpitsat. Kannattaa kokeilla näin kesäkurpitsan kulta-aikaan! Niitähän saa nyt edullisesti kaupastakin, jos ei itsellä tai tutuilla satu olemaan kasvimaalla ylitarjontaa. Ruoka on täyttävä ja tuhtikin, mutta kesäkurpitsan käyttö riisin/perunan/pastan sijasta antaa sille mukavan raikkaan säväyksen. Ohjeen olen löytänyt Pirkasta vuosia sitten. Se löytyy edelleen tästä linkistä, mutta ohje myös alla.


Täytetyt kesäkurpitsat


1 rs (400 g)

jauhelihaa
3 pientä (à 300 g)
kesäkurpitsaa
1 (120 g)

sipuli
2
valkosipulinkynttä
1 tlk (500 g)
tomaattimurskaa
1 tl
suolaa
1 tl
pizzamaustetta
1/2 tl
mustapippuria
100 g
sinihomejuustoa
3 rkl
vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

Pinnalle

150 g
Valio pizzajuustoraastetta
  • 1. Ota jauheliha huoneenlämpöön. Halkaise huuhdotut kesäkurpitsat pituussuunnassa kahtia. Koverra kurpitsojen sisus lusikalla täytettä varten ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulit.
  • 2. Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää sipuli ja valkosipulit. Anna niiden kuullottua. Lisää kesäkurpitsojen malto ja tomaattimurska.
  • 3. Mausta suolalla, pizzamausteella, pippurilla ja halutessasi sinihomejuustolla. Ripottele pinnalle vehnäjauhot. Keitä seosta hiljalleen 10-15 minuuttia ilman kantta, jotta enin neste haihtuu.
  • 4. Nosta kurpitsaveneet leivinpaperin päälle uunipannulle ja jaa täyte niille tasaisesti. Ripottele juustoraaste täytteen päälle. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. 



Meidän käyttämämme kesäkurpitsat olivat valtavia, joten laitoin täytteeseen 700 g jauhelihaa ja paistoin reilusti pidempään, että paksu kuori ehti pehmentyä.





P.S. Eikö ole syötävän suloinen tämä H&M:n Minni hiiri -huppari? Oli pakko hommata se molemmille tytöille.



8 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä reseptistä, ja onpa söötit siskokset - ja koira!

    Anu Kokkonen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ole hyvä :) Tulehan koiruutta kattomaan, kun selkä kestää!

      Poista
  2. Se on tosiaankin se aika vuodesta. Meidän ei tarvinnut olla keskenään, kun yksi päivä ja sekin laskettiin isi miehen työajaksi. Tytöt kertoivat luokkakavereiden jo ottavan sorsastut vapaata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun meilläkin selvittäisiin yhdellä päivällä :D No, enpä ainakaan voi itse sopia menoja illoiksi, joten tulee oltua lasten kanssa ja ihanaa sekin <3

      Poista
  3. Herkullisen näköinen resepti! Ihania kuvauskohteita siellä, erityisesti viimenen kuva nosti hymyn huulille ♥

    VastaaPoista
  4. Nam. Ihanan oloinen resepti. Täytyy testata! Ja tuo huppari on todella suloinen. Muistatko oliko sitä pienemmässäkin koossa? ;)

    Löysin blogiisi ja aion jatkossakin lueskella tekstejäsi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava juttu, tervetuloa lukijaksi! Huppareista oli varmuudella kokoa 98/104, sitä pienempiä en katsastanut.

      Poista

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!