tiistai 3. elokuuta 2021

Syötteen kansallispuisto, pyörällä ja kävellen

 

Syötteen kansallispuisto on houkutellut meitä vieraakseen jo useamman kerran tänä vuonna. Ystävänpäiväviikonloppua vietettiin Tunturihotelli Iso-Syötteessä upeissa talvimaisemissa. Hiihdettiin ja käveltiin, ihailtiin maisemia hotellin ikkunasta ja nautittiin upeasta kylpyläosastosta. Hotelli Iso-Syöte oli aivan ihanaa luksusta arkeen!

Kesäloma aloitettiin miehen kanssa kahdestaan Syötteen kansallispuistossa pyöräillen ja patikoiden. Tuolla kertaa yövyttiin Kide hotellissa tunturin juurella. Siitä pääsi suoraan Syötteen kierroksen pyöräilypoluille ja hotellin hinta-laatusuhde oli erinomainen. Kolmannen reissun Syötteelle tein ystävien kanssa päiväseltään.

Syötteen pyöräilyreiteistä suurin osa oli luokiteltu vaativaksi, Syötteen kierros keskivaativaksi. En ole kovin kokenut maastopyöräilijä, joten tuo keskivaativa tarjosi ihan riittävästi/juuri sopivasti haastetta. Vaativia en ole uskaltanut kokeilla. Syötteen kierroksella oli jonkin verran juurakoita ja kiviä, mutta ei mitään mahdotonta. Ihan kaikkia mäkiä en jaksanut/uskaltanut polkea. Maisemat ovat kauniit ja monipuoliset. Pitkospuut ovat pahin kammoni, mutta kesän aikana näitä Syötteen kierroksen pitkospuita oli levennetty niin, että uskalsin ajaa kaikki. Kuvat on otettu alkukesästä, kun pitkospuut olivat vielä kapeampia.

Syötteen kierroksen ehdoton pysähdyspaikka on Kellarilammen laavu. Siellä pääsee myös pulahtamaan veteen, joten uikkarit kannattaa varata matkaan, jos sää yhtään siltä vaikuttaa! Kellarilammelle pääsee helposti myös kävellen, parkkipaikka on ihan lähellä.

Patikoiden tutustuttiin pariin sellaiseen reittiin, johon ei olisi ollut asiaa pyörillä. Teerivaaran kierros sai sykkeen nousemaan ja tarjosi kauniita metsä- ja suopätkiä, mutta näkyvyys huipulta oli paljon huonompi kuin oltiin odotettu. Ennen kotimatkaa kurvattiin vielä Vattukurun kierrokselle. Vattukurun alueella elää kuulemma liito-oravia, näköhavaintoja ei saatu.

Syötteen maisemat ovat niin kesällä, syksyllä kuin talvellakin jotain aivan erilaista kuin nämä kotiympäristöt lakeuksien keskellä. Parin tunnin ajomatkan päässä saa palan pohjoisen tunnelmaa - poroja unohtamatta.

Syötteen reitit ovat hyvässä kunnossa ja pyörän pystyy halutessaan vuokraamaan paikan päältä. Hotellitarjonta on erinomainen ja molempien hotellien ravintoloissa saatiin herkullista illallista. Lämmin suositus niin lyhyelle kuin vähän pidemmällekin irtiotolle!


2 kommenttia:

 1. Kyllä se vaan on niin, että Suomen luonto on ihan parhautta. Aivan ihanan näköistä tuolla kansallispuistossa on ja mitkä pitkospuut!
  Kaunista viikkoa sinulle Hansu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on <3 Ulkoilusta saa paljon virtaa. Miten siitä ei nuorempana osannut näin paljoa nauttia?

   Poista

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!