perjantai 6. toukokuuta 2016

Äitienpäiväkakku helposti, raikkaasti ja/tai näyttävästi - ohjeet kolmeen suosikkikakkuun ja koristeiden tekoon


Vinkkejä äitienpäiväkakun tekoon on pyydetty, ja on aina ihana vastata postaustoiveisiin. Yllättäneen kuumeen takia en jaksanut alkaa leipomaan kakkuja tänään, mutta vanhojen kuvien turvin vinkkaan kolme suosikkikakkua, joita tulee tehtyä kerta toisensa jälkeen. Nämä toimivat niin äitienpäivänä kuin muissakin kevään juhlissa. 

Kaikissa kolmessa on omat hyvät puolensa ja siksi kannattaakin valita oma käytettävissä olevan ajan, viitseliäisyyden ja mielitekojen perusteella.


1. Banoffee - helppoa ja nopeaa herkkua kaipaavalle

Banoffeen suussasulava salaisuus on keksin, banaanin, kerman ja kinuskin yhdistelmä. Se on todella helppo tehdä, eikä edes uunia tarvita. Itse käytän banoffeen tekoon aina Hellapoliisin ohjeesta (klik) hitusen muokattua versioita. 

Banoffee

Pohja:

260 LU Bastogne kandikeksejä 
(tai kaurakeksejä, mutta Lu Bastone -kekseillä tulee herkullisempaa)
70g voita tai margariinia sulatettuna

Täyte:
1 prk makeutettua kondensoitua, karamellisoitua maitoa
2-3 banaania viipaleina
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle:
Muutama keksi murustettuna
2 banaania viipaleina

Ota muutama keksi sivuun koristelua varten.
Murusta muut keksit, lisää joukkoon sulatettu margariini ja sekoita tasaiseksi.
Laita leivinpaperi irtopohjavuoan päälle ja painele keksipohja vuoan pohjalle.

Levitä keksipohjan päälle kondensoitu, karamellisoitu maito ja 2-3 banaania viipaloituna. 

Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. 
Levitä banaanien päälle.

Irrota irtopohjavuoasta, vedä tarjoiluvadille ja koristele banaaniviipaleilla ja murustelluilla kekseillä.


2. Mustikka-valkosuklaakakku - raikas kestosuosikki

Mustikka-valkosuklaakakulla olen vakuuttanut mm. appiukon leivontataidoistani :D Ohje on alunperin Yhteishyvästä (klik) ja siinä käytetään mustaherukoita, mutta itse tykkään mustikoista enemmän. Kakku ei välttämättä kaipaa koristelua, mutta sen päälle voi tehdä sulatetusta valkosuklaasta raitoja tai vaikkapa sokerimassasta koristeen, niinkuin kerran miehelle synttärikakkuun tein.

Mustikka-valkosuklaakakku

Pohja:
300 g kaurakeksejä
75 g sulatettua margariinia

Täyte:
3tl liivatejauhetta
3rkl vettä
300g valkosuklaata
4dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
500 g maitorahkaa

Pinnalle:
400g mustikoita
2 dl hyytelösokeria
2dl vettä

Murenna keksit ja sekoita niihin sulatettu rasva. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Sekoita liivatejauhe kolmeen ruokalusikalliseen vettä. Sulata suklaa. Vaahdota kerma. Sekoita vaahdotetun kerman joukkoon rahka, sokeri ja hieman jäähtynyt, sulatettu suklaa.

Lämmitä liivatevesiseosta mikrossa noin 30 sekuntia, jäähdytä hetki ja lisää täytteeseen koko ajan sekoittaen. 

Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä kylmässä seuraavaan päivään.

Levitä jäiset marjat kakun päälle.
Kiehauta hyytelösokeri ja vesi, anna hieman jäähtyä. Lusikoi kiille marjojen päälle.



3. Täytekakku luottotäyteillä ja näyttävillä koristeilla

Perinteinen täytekakku kuuluu sopii juhlaan kuin juhlaan ja siitä saa koristeltua saajansa näköisen ja tilanteeseen sopivan. 

Täytekakkupohja

Täytekakun pohjana käytän itse aina perinteistä sokerikakkupohjaa yhtäpaljon -kakun periaatteella eli otan kolme yhtä suurta lasia, rikon yhteen haluamani määrän kananmunia (viidellä munalla saa jo aika reilunkokoisen kakun yhden perheen tarpeisiin), laitan toiseen lasiin tilavuudeltaan yhtä paljon sokeria kuin ensimmäisessä on munia ja kolmanteen vehnä - tai gluteenittomia jauhoja. Jauhoihin sekoitan teelusikallisen tai puolitoista leivinjauhetta. Aluksi vatkaan munat ja sokerit valkoiseksi vaahdoksi, lopuksi lisään jauhot, joihin myös leivinjauhe on sekoitettu, ja paistan kakkupohjan yleensä pyöreässä vuoassa n. 45 min/175C. Paistoaika riippuu tietenkin kakun koosta.

Täytekakun täyte

Itse tykkään raikkaasta, marjaisesta täytteestä, mutta siihen saa mukavasti lisäsävyä ja makeutta lisäämällä esimerkiksi sulatettua valkosuklaata joukkoon.

Perusohje, jota käytän täytekakun täytteeseen, on seuraavanlainen:

400 g marjoja soseutettuna
(Toinen vaihtoehto on laittaa vain 200 g marjoja ja korvata toinen puoli levyllisella omaa suosikkisuklaata. Tällainen täyte on helpompi käsitellä, koska suklaa kiinteyttää täytettä.)
4 dl kevytvispiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 rkl sokeria
1tl vaniljasokeria
2tl liivatejauhetta
2rkl vettä

Sekoita liivatejauhe veteen ja jätä odottamaan. Soseuta marjat (itse käytän yleensä vadelmia) esimerkiksi sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto, marjat ja sokerit. Lämmitä liivatejauheseosta mikrossa 30 sekuntia, anna jäähtyä hieman ja sekoita täytteeseen koko ajan vatkaten. 

Täyttäminen

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa mielellään kelmulla vuorattuun kakkuvuokaan, jolloin täyttämisvaiheessa vielä löysähkö täyte ei pääse valumaan, vaan hyytyy kauniiseen muotoon kakun sisälle. Kostuta maltillisesti esimerkiksi marjamehulla, sillä täytekin on niin kosteaa, ettei kakkupohjan tarvitse olla kovin märkä. Jaa täyte kahteen väliin ja laita kakku yöksi hyytymään ennen koristelua.

Kakun koristelu

Parhaan lopputuloksen sokerimassalla koristellulle kakulle takaat levittämällä sokerimassan alle sokerikreemin (ohje täältä). Kreemi pitää kosteuden kakun sisällä, eikä kakku pääsee hikoilemaan ja täyte valumaan kakusta. Jos kakku syödään heti koristelun jälkeen, ei tämä vaihe ole välttämätön. 

Monesti kysellään, miten saan sokerimassan niin siististi kakun päälle. Tässäkin toki harjoitus tekee mestarin, mutta hyvät ohjeet löydät Kinuskikissan videolta (klik). Itse pääsin noilla vinkeillä alkuun.

Kun kakku on vuorattu sokerimassalla, onkin loppu helppoa ja riskitöntä. 
Koristeiden teko on helppoa ja nopea oppia varsinkin, kun käyttää apuna muotteja, joita saa jopa meidän paikallisesta Halpa-Hallista. Painettavilla kukkamuoteilla tehtäviin koristeisiin saa ilmettä, kun laittaa ne kuivumaan taitellun folion päälle. Folion avulla saa terälehtiä nostettua luonnollisempaan muotoon. Sokerimassaruusun voi tehdä myös ilman muottia pyörittelemällä pieniä soikioita toistensa ympärille ruusun terälehdiksi.




Monimutkaisempien sokerimassakoristeiden tekoon kannattaa etsiä apua youtubesta löytyvistä opasvideoista. Sieltä löytyy vinkkejä melkein mihin vaan, kun hakeaa hakusanalla cake tutorial, ja lisäksi teema, johon vinkkiä hakee.



Herkullista äitienpäivää!


4 kommenttia:

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!