maanantai 7. joulukuuta 2020

Kuudes joulukuuta: Itsenäisyyspäivä

 

Itsenäisyyspäivän pienistä perinteistä pidettiin tänäkin vuonna kiinni. Kynttilät sytytettiin, sinivalkoisia suklaita syötiin ja Linnan juhlia katsottiin. Juhlat eivät olleet kuin ennen, mutta kiinnostavaa seurattavaa niissä riitti koko illaksi. 

Uusi perinnekin taidettiin aloittaa: itsenäisyyspäivän sauna. Koko perheen rauhallinen hetki hemmotteluhoitoineen ja saunajuomineen.

Illalliseksi ehkä ei niin perinteistä suomalaista ruokaa: burgereita, mutta kotitekoisia ja hirvenlihasta. Herkullista! Parhautta on, kun pöytään on katettu valkoinen liina, juhla-astiat ja kynttilät, ja oma perhe on koolla.

Itsenäisyyspäivänä oli tänä vuonna erityisesti mummi mielessä. Mummi syntyi keväällä 1918, noin puoli vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen, ja joutui parikymppisenä jättämään kotinsa Karjalassa sodan takia. Hän menetti sodassa ensimmäisen miehensä ja veljensä. Niin isoja asioita, että niitä on vaikea edes käsittää. Mummi on elänyt suunnilleen yhtä matkaa Suomen kanssa tähän vuoteen asti, mutta keväällä hän nukkui pois vähän alle 102-vuotiaana. Tänä vuonna itsenäisyyspäivän sinivalkoinen kynttilä paloi mummilta saadussa kynttilänjalassa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!