maanantai 13. elokuuta 2018

Kolme päivää Splitissä


Keväällä alettiin kahden aikuisen naisen ja kahden pikkuneidin kesken suunnitella tyttöjen kesäreissua. Tukholman risteilyjäkin kartoitettiin, mutta Norwegianin tarjouslennot Splitiin, Kroatiaan, veivät voiton. Jälkikäteen ei voi kuin olla tyytyväinen valintaan! Tunnelmallinen vanha kaupunki, kerrassaan upeita maisemia ja kilometrikaupalla uniikkeja rantoja alle kolmen tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. 

Kolmen yön reissu riitti Splitin kaupunkiin tutustumiseen ja Marjanin niemimaan kiertämiseen, mutta vielä meille jäi sellainen tunne, että nähtävää tuolla alueella riittäisi ja takaisin olisi mukava päästä. Esimerkiksi kaikki ympäröivät saaret ja luonnonpuistot jäivät lyhyellä reissulla kokematta ja shoppailuunkin olisi voinut käyttää enemmän aikaa.

Heinäkuun lopussa Split oli helteinen ja täynnä turisteja. Siksipä erityisesti vanhasta kaupungista oli vaikea saada julkaisukelpoisia kuvia ole, koska niissä kaikissa on joku tuntematon naama. Pienehkössä kaupungissa oli kuitenkin kaiken turistimassankin keskellä turvallinen tunne ja ystävällistä palvelua hyvällä englanninkielellä sai lähes kaikkialla. Turistimäärä häiritsi eniten lentokentällä, joka ei ole kasvanut suosion tahdissa. Check in tehtiin ulkona katoksessa ja lähtevien lentojen halli oli niin täynnä, että juuri ja juuri mahtui lattialle väkijoukon keskelle istumaan. Lento lähti joka tapauksessa kutakuinkin ajallaan ja tavarat tulivat perille, joten loppu hyvin kaikki hyvin myös sen suhteen.

Viimeisenä lomapäivänä vuokrasimme pyörät kuudeksi tunniksi ja poljimme kymmenen kilometrin lenkin Marjaniin puiston ympäri rannalta toiselle seikkaillen. Maisemat olivat niin huikeat, että tuota reittiä ei voi kuin suositella! Pyöräileminen kaikkeen uuteen varauksella suhtautuvat seitsemänvuotiaan kanssa oli paikoitellen stressaavaa, varsinkin kun vuokrapyörissä ei ollut jalkajarruja ja reitti kulki osin autotien vieressä. Se oli kuitenkin niin hieno elämys, että lähtisin ehdottomasti uudestaan.

Pyöräilyn ja Marjanin puiston lisäksi lämmin suositus meksikolaiselle ravintolalle To Je Takolle. Se oli melko haastava löytää vanhan kaupungin kapeilta kaduilta, mutta ehdottomasti vierailun arvoinen. Erityispisteet nachoille, joita tytöt tilasivat ja me äidit napsimme kateellisina sivusta.

Diocletianuksen palatsi pitää toki myös Splitissä nähdä, ja koko vanha kaupunki, sekä rantabulevardi ja vanhan kaupunkin vieressä oleva markkina-alue. Tuskin näitä kukaan missaakaan. Palatsissa kiipesimme kirkontorniin, josta oli upeat näköalat kaupungin yli. Kiipeämismatka kapeita portaita pitkin kulki hurjan avoimessa tilassa, joten korkeanpaikankammoisten kannattaa ehkä harkita kahdesti :D

Alla pitkä liuta kuvia sieltä täältä matkan varrelta.

 
 
 


 
 

 


 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!