sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Den Gamle By Århus - Aikamatka elämään Tanskassa ennen vanhaan


Tanskan matkan viimeinen stoppi ennen paikalliseen juhannusruuhkaan suuntaamista oli Den Gamle By Århusissa. Den Gamle By ei ole mikään tavallinen vanha kaupunki, niinkuin ainakin itse ensilukemalta oletin, vaan valtavan suuri ulkoilmamuseo, johon on koottu tanskalaisia rakennuksia (kauppoja, asumuksia, suutaria, tallia yms.) eri vuosikymmeniltä - tai jopa eri vuosisadoilta.

Kierros alkaa ajalta ennen 1900-lukua ja esittelyssä on mm. kuvitteellinen H.C. Andersenin kotikatu, johon on ihan oikeasti siirretty Andersenin naapurin talo. Seuraavaksi siirrytään 1920-luvulle ja lopuksi päästään fiilistelemään 70-luvun elämää Tanskassa.

Me olimme lähdössä jatkamaan tästä matkaa vielä Ruotsin puolelle yöksi, joten aikaa kiertelyyn oli pari tuntia eikä se riittänyt alkuunkaan. Den Gamle Byssä saisi varmaan vierähtämään kokonaisen päivän, jos perehtyisi jokaiseen rakennukseen ja pihapiiriin kunnolla.

Mieleenpainuvimpia osioita lapsille olivat arvatenkin pihaleikit (puujalat, vanhanaikainen keilaus jne.), leipomo, karkkikauppa ja lelumuseo, mutta myös muita rakennuksia he jaksoivat tutkia ja ihmetellä. Itse nautin eniten paikan tunnelmasta ja ympäröivistä rakennuksista ulkoapäin. Toisaalta esimerkiksi 70-luvun kaupassa oli nimenomaan sisään astuttua kyllä todella hauska ja autenttinen fiilis. Aivan kuin olisi oikeasti päässyt hyppäämään ajassa taaksepäin.

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!