keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Valkoisen kartanon lomavinkit osa 2: Muumimaailma 3-, 5- ja 8-vuotiaiden kanssa

 

Koko perheen lomamatkan ainoa ennalta suunniteltu kohde oli Muumimaailma Naantalissa. Olemme käyneet siellä kerran neljä vuotta sitten, mutta halusin, että myös nyt 3,5-vuotias kuopuksemme näkee paikan. Hän tykkää muumeista valtavasti (on osannut hahmojen nimet Tuutikkia myöten ulkoa jo pari vuotta) ja ajattelin, että hän olisi nyt juuri sopivan ikäinen Muumimaailmaan. Yllätys minulle sen sijaan oli, että kohta kahdeksanvuotias esikoinenkin nautti suunnattomasti päivästä, naureskeli Pikku Myyn jutuille jne. Kolme- ja kahdeksanvuotiaiden tyttöjen lisäksi mukana oli viisivuotias poika, joka itse sanoi päivän jälkeen, että Muumimaailmassa oli tosi hauskaa, vaikka oli etukäteen luullut, että se olisi tylsä paikka.

Myös perheen kriittisin lomailija (mies, joka ei esimerkiksi huvipuistoista ja muista turistirysistä perusta) oli  erittäin tyytyväinen päivään ja kehui paikalta löytyneitä pikkuyksityiskohtia sekä sitä, että kaupallisuus ei välity joka nurkalla.


Muumimaailmassa on paljon järjestettyjä esityksiä ja ohjelmanumeroita. Porteista sisään päästyämme kuulutettiin Nuuskamuikkusen tarinatuokien alkavan Nuuskamuikkusen leirillä, joten suuntasimme ensimmäiseksi metsäpoluille. Niiden varrella oli hauskoja pysähdyspaikkoja, kuten nämä satukirjat, joista erityisesti lukutaitoinen esikoinen innostui. Myöhemmin päivän mittaan myös polun varrella ollut lepopaikka olisi voinut olla tarpeen.


Nuuskamuikkusen leirissä kuulimme jännittävän tarinan hänen seikkailuistaan Hattivattien saarella. (Harmi vaan, että Nuuskamuikkusen ääni oli niin hiljainen, että tuulen puhaltaessa sai pinnistellä, että kuuli tarinan.)

Metsäreittimme ohjasi meidät seuraavaksi Niiskun ja Hosulin luo ja pääsimme tutustumaan Niiskun polttoainekokeiluihin ja muihin keksintöihin.


Meidän aikuisten mielestä parasta Muumimaailmassa oli viimeistellyt, pienet yksityiskohdat, kuten talojen sisustus. Tämä kaunis yksityiskohta löytyi Hosulin luota.


Seuraavan pätkän kuljimme Niiskun perässä ja sehän se vastaa jännää olikin!

Luonto Muumimaailmassa on niin kaunista, että siellä viihtyy jo ihan pelkästään senkin ansiosta.

Jos aikuiset nauttivat kauneudesta, niin lapset sen sijaan toiminnallisuudesta. Vähän väliä polun varrelta löytyy jotakin pientä tekemistä. Muumimaailma ei tarjoa huvipuistopyöritystä, vaan paljon rauhallisempaa ja aktivoivampaa tekemistä, joka sopii ympäristöön täydellisesti. Seuraavat kuvat ovat Muumipapan muistelmien alueelta.
Ennen Muumimaailmaan menoa keskustelimme autossa suosikkihahmoistamme. Viisivuotias nimesi heti suosikikseen Drontti Edvardin ja sen näkeminen oli siis yksi päivän kohokohdista!


Odotetuin ja mieleenpainuvin hetki oli kuitenkin se, kun tulimme Muumitalon äärelle ja näimme Muumimamman ja -papan, Muumipeikon, Niiskuneidin, Pikku Myyn, Nipsun ja Haisulin.

Osuimme paikalle sopivasti, kun Muumien puutarhajuhlat olivat alkamassa ja tyttöjen kanssa seurasimme showta tarkkaavaisen kiinnostuneesti. Koululaista nauratti kovasti, kolmevuotias oli hämmästyneen ihastunut.


Puutarhajuhlissa pääsimme todistamaan jopa Muumipeikon ja Niiskuneidin pusua!


Päivän jälkeen on eniten muisteltu niitä hetkiä, jotka naurattivat. Yksi näistä oli, kun Muumipeikko yritti mahtua pienen "palavan renkaan" läpi (sen jälkeen kun lapset itse olivat kulkeneet renkaan läpi) ja toinen se, kun Pikku Myy uhkasi heittää kakun Nipsun naamaan ja lähti jahtamaan tätä ympäri Muumitaloa,


Kierros Muumitalon sisällä kannattaa tehdä rauhassa ja tutkia joka nurkka. Talossa on pieniä, hauskoa yksityiskohtia, joita ei välttämättä ensisilmäyksellä huomaa. Kannattaa esimerkiksi kurkkia kaappien sisään ja tutustua kirjahyllyn tarjontaan.


Viimeiseksi jätimme Satupolun, jonka varrella tapaa mm. noidan, hattivatteja ja mörön. Neljä vuotta sitten emme käyneet polulla ollenkaan, koska tuolloin alle neljävuotiasta esikoista pelotti ajatuskin näistä hahmoista. Kuopus on luonteeltaan niin erilainen, että hän lähti tälle jännittävälle polulle juoksujalkaa.


Noidan hahmo oli ehkä onnistunein koko Muumimaailmassa. Hän osasi vastailla kysymyksiin näppärän noitamaisesti. Noidan luota löytyi myös hauska labyrintti sekä polulta mm. riippusilta - mörköä unohtamatta.
Kuten kaikki hyvä, tämäkin satu loppuu aikanaan. Kotimatkalle suunnattiin pikaisen kauppakierroksen kautta. Posti, ravintolat ja kaupatkin on tehty ihanan tunnelmaan sopivasti. Muumimaailma ansaitsee plussaa siitä, että kaupustelijoita ja maksullisia palveluita ole tungettu joka väliin, vaan ne on keskitetty omalle alueelleen, jonka voi halutessaan ohittaa. Jopa omien eväiden syönti on sallittua. Tämän ansioista Muumimaailmasta on saatu kaupallisuuden tuntu minimoitua ja paikka keskittyy tunnelmallisuuteen ja viihtyisyyteen.
Ainoa hankinta, jonka me teimme, oli tikkarit paluumatkalle.

Lopuksi vielä muutama huomio Muumimaailman päivää suunnitteleville:

- Kannattaa ottaa lämmintä/tuulenpitävää vaatetta mukaan. Rannoilla tuulee kovasti!
-Hyvät kengät matkaan, päivään kuuluu paljon kävelyä!
-Liput kannattaa ostaa ennakkoon Muumimaailman nettisivuilta (klik). Ne saa halvemmalla ja välttyy jonotukselta lippuluukulla.

Kiitos Muumimaailma!

Liput Muumimaailmaan saatiin blogiyhteistyönä.

2 kommenttia:

  1. Olipa mukava katsella näitä kuvia ja verestää muistoja! Kyllä se muumimaailma vain jaksaa viehättää. Meillähän on mummolla Turussa, joten useampaan kertaan ollaan Muumimaailmassa jo ehditty käydä. Itse ajattelin, että mahtaako enää tänä kesänä olla meilläkään Muumimaailmaan lähtijöitä, mutta kyllä sinne on kuulemma päästävä! Myös 8-vuotias on tätä mieltä. Se polku on ollut meidän suosikki. - MY

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tosiaan meidän kahdeksanvuotias nautti - ja halusi tulla mukaan alunperinkin, vaikka toinen vaihtoehto olisi ollut serkkujen luo jääminen.

      Poista

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!