keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ekapeli - mihin meitä opettajia enää tarvitaan?


Otsikko on ehkä aavistuksen provosoiva ja veikkaanpa, että koulumaailmassa vallitsisi melkoinen kaaos ilman opettajia, mutta joissakin asioissa tietokone on kyllä ihan mieletön apuväline. Se motivoi lapsia ja sen avulla oppiminen käy parhaimmillaan ihan huomaamatta.

Onko Ekapeli teille tuttu? Meidän neljävuotias viihtyy Ekapeli eskarin parissa, harjoittelee sen avulla äänteitä. Peli etenee tosi hitaasti, joten lapsi ehtii oikeasti oppia äänteet ennen kuin siirtyy seuraavalle tasolle. Eskari-versio on tosi simppeli ja siinä palkinnoksi saa tarroja, joita voi liimata omaan tarramaailmaan. Tuntikaupalla lapsi ei jaksa tätä pelata, eikä ole tarkoituskaan.

Meidän eskarilainen on nyt lukemaan opittuaan siirtynyt pelaamaan pelin seuraavaa vaikeustasoa, Ekapeli Lukemista. Siinä pelit ovat jo vaihtelevampia ja pelityyppejä on useampia. Eskarilainen on innostunut pelistä aivan uudella lailla päästyään tähän Lukeminen -versioon. Minusta tätä peli on hänelle erityisen hyväksi, koska vaikka hän osaa lukea, on se vielä hidasta eikä aina ihan tarkkaa. Lisäksi hän on vähän laiska lukemaan ja kaipaa rohkaisua, mutta pelissä saa siihen lisäharjoitusta ja varmuutta. Kirjoittaminen on ihan alkutaipaleella ja Ekapelin myötä saa hyvää harjoitusta esimerkiksi kaksoiskonsonantteihin ja diftongeihin, kirjoituksen tarkkuuteen ylipäätään. Kotona ei halua mennä puuttumaan harjoittelevan kirjoittajan sanoihin, menivät ne kuinka väärin tahansa. Kone kuitenkin korjaa virheet ilman minkäänlaista tunnelatausta, joten minusta siitä saa hyvää oppia ilman voimakkaita epäonnistumisen kokemuksia.

Lukemisen jälkeen on tarjolla vielä Ekapeli Sujuvuus, jota meidän tyttö taisi ekaluokalla pelata. Siinä pitää osata lukea jo lauseita. Eskarilainen kokeili sitä, mutta se oli vielä liian vaikea eikä hän jaksanut siitä siksi innostua. Onneksi tästä löytyy jokaiselle oma taso ja sen mukaan voi edetä! Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos peli ei ole entuudestaan tuttu! Sen voi ladata ilmaiseksi omalle kotikoneelle.


8 kommenttia:

 1. Täällä toinen opettaja :) Ekapeli on hyvä. Ja kiva. Ja käytetty!

  VastaaPoista
 2. Onhan se näppärää, kun koneista saa joissain asioissa niin hyvän avun :)

  VastaaPoista
 3. Me löydettiin tämä vast`ikään. Meillä on tähän mennessä olleet kaikki puhelin-, konsoli- ja tietokonepelit kiellettyjä, koska olen ollut vanhanaikaisesti sitä mieltä, että lapset ei mitään elektronisia pelejä tarvi ;) Mutta kun tähän Ekapeliin törmäsin, oli minunkin pakko tarkistaa linjaa :D Nykyisin meilläkin saa pelata tätä peliä viikonloppuisin - ja poika on innostunut! Taidot ovat kehittyneet huimasti jo muutamassa viikossa. Aikaisemmin poika ei ole ollut juurikaan kiinnostunut kirjoittamisesta tai lukemisesta, mutta kolmen viikon jälkeen on nyt kirjoittanut ja lukenut ensimmäisiä sanoja ihan itsenäisestikin. Ihan huikea kehitys, kun itse olen tähän päivään asti epäillyt, että miten mahtaa poika eskaritehtävien parissa ensi syksynä pärjätä. Ihan huipppupeli siis! Vielä kun löytäisi vastaavan innostavan ja opettavaisen pelin tokaluokkalaiselle matikan treenaamiseen... Olisiko siihen suosituksia? - MY

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tästä on minusta tuolle pojalle ollut erityisen iso hyöty! Oletteko matikkaan kokeilleet opinaikaa? Meidän koululla kaikille on tehty siihen tunnus ja sieltä löytyy paljon tehtäviä aihepiireittäin.

   Poista
 4. Meillä poika pelaili näitä eskarista lähtien, olivat tukena kun hänellä on lukemisen vaikeutta. Hyviä pelejä! ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä on kyllä ja tukee tosiaan erityisen hyvin lukivaikeuksissa. Paljon motivoimpaa lapsellekin kuin pelkkä paperille kirjoittaminen!

   Poista
 5. Ei ole tuttu. Kyllä tuo sähköinen oppiminen valtaa alaa. Kovasti olen opetellut tänä lukuvuonna uusia sähköisiä oppimismaaimoja. Meillä Pedanet valtaa yläkoulussa alaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden opsin myötä taitaa vaan entisestään lisääntyä tämä "sähköisyys". Hyvä niin, kunhan tosiaan koulutusta ja välineitä saadaan asianmukaisesti.

   Poista

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!