lauantai 4. heinäkuuta 2015

Pala Italiaa lasten kanssa


Pitkä päivä takana. Aamulla on herätty kuuden maissa Toscanassa, ajettu Roomaan, lennetty Helsinkiin, odoteltu siellä jatkolentoa, lennetty Ouluun, haettu koira hoidosta ja ajeltu kotiin. Väsyneinä, mutta onnellisina lapset kömpivät omiin, pehmoisiin sänkyihinsä ja nukahtivat alta aika yksikön.

Viikon Italian matkan jälkeen en väitä olevani mikään saapasmaan asiantuntija, mutta muutaman käytännön vinkin ja suosituksen ajattelin omien kokemusten pohjalta näin tuoreeltaan jakaa ennen nukkumaanmenoa. Kuvia on paljon!


1. Auton vuokraus

Oma Fiat lentokentältä mukaan ja ajelemaan! (Helppohan se toki on sanoa, kun itse en ajanut metriäkään :D). Etukäteen jännitin Italian pahamaineista liikennettä ja kieltämättä tänään kotimaan liikenne tuntui melko rauhalliselta kotiin tullessa. Auton vuokraus antoi kuitenkin paljon vapauksia eikä liikenne ollut niin sekavaa ja huoletonta kuin etukäteen pelkäsin. Mitä nyt vilkkua tuskin kukaan käytti ja töötti oli perässät tulijoilla herkässä, jos jäi hidastelemaan johonkin. Toscanassa toki pienet mäkiset ja mutkaiset tiet toivat oman haasteensa, mutta jos perheestä löytyy rohkea ja luottavainen kuski (kuten mieheni, en minä), niin kyllä tämä on helpoin tapa nähdä ja kokea paljon matkan aikana!


2. Tunnelma

Toscanassa tutustuimme Pienzan, Montepulcianon ja Sienan kaupunkeihin ja ajelimme monien muidenkin läpi. Parasta näissä kaikissa on viehättävä tunnelma ja historian läheisyys joka puolella. Vanhat rakennukset houkuttavat muistelemaan historian oppitunteja ja miettimään, miten tuhat tai kaksituhatta vuotta sitten on eletty. Mielestäni koko reissussa hienointa oli se, että pikkukaupungit ovat todella niin aidosti erilaisia kuin suomalaiset ja italialainen kulttuuri ympäröi joka puolella siitäkin huolimatta, ettemme suinkaan olleet ainoita turisteja alueella.Sienassa sattui juuri reissumme aikana olevan kaksi kertaa vuodessa pidettävä Palio -ratsastuskilpailu. Helteessä emme lähteneet kilpailua Sienan aukiolle odottelemaan, mutta pääsimme tunnelmaa, kun kävelimme katuja kesken valmistelujen ja seurasimme jännittävää kisaa omassa talossamme telkkarista. Se oli hauska elämys näinkin ja lapset toivat kotiin Palio -kannustusliput suurimpina aarteinaan.Sienan tuomiokirkolle on annettava erityismaininta. Harvoin kirkosta löytyy yhtä paljon katsottavaa ja erilaisia, mielenkiintoisia yksityiskohtia kuin tuolta. Kannattaa ehdottomasti maksaa itsensä sinne sisään, jos Sienassa käy, vaikka hieno kirkko on jo ulkoakin päin.


3. Luonto

Viiniviljelmät ja oliivipuut, jo kesäkuussa puidut pellot, keltaisen ja vihreän sävyt sekä joka puolella runsaina kukkivat kukat. Vapaina tai lähes vapaina liikkuvat kotieläimet ja runsaat hyönteiset, perhoset ja kiiltomadot. Iltaisin loistavat tähdet. Kaikista näistä nautimme. 


4. Talon vuokraus

Meitä oli matkassa yhteensä kolmetoista henkeä, joista kolme oli lapsia. Talon vuokraus ja oma privaattiallas upealla näköalalla tekivät  yhdessäolosta helppoa ja majoitus tuli paljon edullisemmaksi kuin hotellissa. Talo, jossa me olimme, oli nimeltään Fonte All'Oppio ja sitä vuokraa Gaia travels. Talossa oli neljä pientä huoneistoa, joissa kaikissa oli yksi tai kaksi makuuhuonetta. Siellä olisi helppo olla myös isolla kaveriporukalla!5. Paikalliset, tuoreet herkut ja kokkaaminen

Isolla porukalla jaoimme ruokavuorot niin, että jokainen talous kokkasi yhtenä päivänä. Saimme nauttia ihania herkkuja kohtuullisen pienellä vaivalla helposti yhdessä - omalla luksusravintolassamme näköalapaikalla. Oikean ravintolan etsiminen ja ruuan odotteleminen isolla porukalla on melko hankalaa, tämä toimi hyvin. Itse kokkaamalla oli helppo myös huomioida mieheni gluteeniton ja siskoni laktoositon ruokavalio.
(Vaikka itse kokkaakin, ei jätskikioskeja ei kannata unohtaa!)


6. Rooma

Ihan pelkästään Roomaan en itse lähtisi näin pienten lasten kanssa ainakaan tähän aikaan vuodesta. Meidän lomaviikon aikana lämpötila nousi joka päivä yli 30 asteen ja aikuisillekin teki tiukkaa kierrellä kaupungilla, lapsista puhumattakaan. Yövyimme Rooman liepeillä ensimmäisen yön ja olin erittäin tyytyväinen hotellivalintaamme Holiday Inn Roma Eur Parcoon. Siihen pääsi helposti autolla, mutta myös junalla lentokentältä. Huoneet olivat siistimmät kuin osasin edes odottaa ja koko perhe mahtui yhteen. Pihalla oli uima-allas ja erillinen lasten allas. Hotellilta käsin kävimme esikoisen kanssa tutustumassa Colosseumiin ja Forum Romanumiin ja pääsimme Colosseumin juurelle paikallisjunalla ja metrolla puolessa tunnissa. Isossa kaupungissa pelkällä metrolla seikkailu vie helposti tuon, vaikka lähempänäkin majoittuisi. Kauppoja ei hotellin lähellä ollut, mutta autolla pääsimme helposti isoon markettiin ja ostoskeskukseen.
7. Ostokset

Sisustusfriikille löytyi ihan turistikaupoista pari kivaa kotiintuomista. Lisäksi kävimme shoppailemassa GAPpia, Sketchersiä, Mashia, Nikeä ym. merkkivaatteita Valdicchianan Outletissa Arezzon lähellä. Hyvä vähän varjoisempi päivä suojassa auringon paahteelta siinä vaiheessa, kun lasten iho alkoi punottaa!8. Kärsivällisyyttä ja pitkää pinnaa, vaikka kuinka monta senttiä

Lapset ansaitsevat täyden kympin jaksamisestaan myös matkustuspäivinä. 

Ainakin meidän perheessä tärkein avainsääntö, josta puhuttiin jo etukäteen, on se, että aikuisten pitää muistaa jaksaa olla hermostumatta toisiinsa, vaikka lapsia väsyttää. Kun jaksaa kääntää lasten huomion hankalassa tilanteessa toisaalle ja jättää komennot vähemmälle, pysyy koko porukan tunnelma yleensä parempana. Aina tässä ei onnistuta, mutta yritetään.

(Alla olevat kuvat Helsingin lentokentältä lasten huoneesta.)
 Ja sitten unten maille. Hyvää yötä!

P.S. Tuo kesäsade, joka kotona odotti, tuntui oikeastaan aika mukavalta viikon helteen jälkeen!2 kommenttia:

  1. Italia on ihan ihana maa! Rooma on upea, mutta myös Toscanan alue. Suomessa on satanut koko ajan, joten kesäkelejä tännekin odotamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sais tosiaan kesä tulla tännekin... Olen käynyt Italiassa kerran aikaisemmin, mutta jotenkin tänä reissu Toscanaan sai minut ihastumaan maahan entistä enemmän.

      Poista

Pienetkin kommentit ilahduttavat minua suuresti!